Se nyhetsbrevet i din nettleser.

Legg afp@activeforpeace.org til dine kontakter for sikre at du mottar dette nyhetsbrevet.
active for peace Active for peace header

Nyhetsbrev november 2008
Spesialutgave om kjønnsbasert vold!

Active for Peace kjemper for innfrielse av menneskerettighetene for alle, over alt. Dette nyhetsbrevet er i sin helhet viet tematikken vold mot kvinner, FORDI vold mot kvinner og jenter utgjør det mest omfattende bruddet på menneskerettighetene vi ser i verden i dag.


Nyheter
16 dagers kampanjen mot vold mot kvinner

16-dagers kampanjen mot vold mot kvinner
16 dagers kampanjen mot vold mot kvinner er en internasjonal kampanje som ble opprettet av Center for Women’s Global Leadership i 1991. Deltakerne valgte dagene 25. november – den internasjonale dagen mot vold mot kvinner, og 10. desember – den internasjonale menneskerettighetsdagen, som symboler på sammenhengen mellom vold mot kvinner og brudd på menneskerettighetene. Datoene setter søkelys på at vold mot kvinner utgjør alvorlige brudd på menneskerettighetene internasjonalt.

16 dagers perioden mellom den 25. november og den 10. desember inneholder også andre viktige datoer. Den 29. november representerer den internasjonale dagen for kvinners menneskerettigheter og 1. desember  markerer den internasjonale AIDS dagen.

6. desember er viet Montréal-massakren, hvor 14 kvinner ble drept på en skole i Canada, nettopp på denne dagen i 1989.

Mer enn 2000 organisasjoner i 154 land har deltatt i 16 dagers kampanjen siden 1991!
Tema for årets kampanje er:
Menneskerettigheter for kvinner – menneskerettigheter for alle!

Lær mer om kampanjen. (engelsk)

Les også på fett.no om Male Power (norsk)

Linje

Tekst

Mer info

Hva er kjønnsbasert vold?
"Vold mot kvinner og jenter fortsetter usvekket på hvert kontinent, innenfor alle land og kulturer. Denne volden har en ødeleggende effekt på kvinners liv, på deres familiers liv og på samfunnet som helhet. De fleste samfunn forbyr denne volden – selv om virkeligheten altfor ofte er at volden blir oversett og fortsetter som før."
FNs generalsekretær Ban Ki-moon, 8. mars 2007  

Når vi ser oss omkring i verden kan vi få inntrykk av at vi lever i ”kvinnenes verden”. Kvinner utgjør mer enn halvparten av verdens befolkning, alle butikkene rundt oss er i stor grad inntrettet mot den kvinnelige forbruker og kvinner skal selvfølgelig være spesielt privilegerte, respekterte og få dørene holdt åpnet for seg, i noen kulturer… I tillegg er kvinner og barn de første som blir evakuert fra synkende skip og krigssoner.

Allikevel:
På verdensbasis har minst en av tre kvinner blitt mishandlet, voldtatt eller blitt misbrukt på andre måter, ofte med overgriperen som en nær bekjent. Vold mot kvinner og jenter er et universelt problem med epidemisk omfang. Denne volden foregår som oftest i stillhet og utgjør det mest omfattende bruddet på menneskerettighetene vi ser i verden i dag.    

Hva er kjønnsbasert vold?

Linje
Nicole Kidman Goodwill-ambassadør
Mer info

Nicole Kidman: Goodwill-ambassadør for FNs utviklingsfond for kvinner

Du kjenner henne kanskje fra TV og film? I tillegg til å være skuespiller er Nichole Kidman også en aktiv forkjemper for kvinners rettigheter internasjonalt. Den Oscar pris vinnende skuespilleren ble utnevnt til Goodwill-ambassadør for FNs utviklingsfond for kvinner i 2006. Som ambassadør vil hun fokusere på å skape bevissthet rundt den vedvarende krenkelsen av kvinners menneskerettigheter i verden. Et spesielt fokus vil bli rettet mot problematikken rundt vold mot kvinner, som mest sannsynlig står for det mest gjennomgående bruddet på menneskerettigheter internasjonalt og rammer en tredjedel av verdens kvinner.

Nicole Kidman - GoodWill ambassadør (på engelsk)

Linje
Ban Ki-moon
Mer info

FNs generalsekretær iverksetter en omfattende studie av alle former for vold som rammer kvinner.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, iverksetter en dyptgående studie for å belyse alle former for vold som rammer jenter og kvinner.

FNs generalsekretær har erklært at så lenge vold mot kvinner vedvarer, når vi ikke målet om likhet, utvikling og fred.

Les mer om generalsekretærens erklæring.

Linje
Mot til å glede-dagen
Mer info

"Mot til å glede dagen" - 24. november

Har du vært på tur med Aktive Fredsreiser i høst, og føler en trang til å bidra til en bedre, og mer fredfull verden? Hva med å la 24. november bli dagen for stiftelsen av en fredsklubb i ditt nærområde? Dette er nemlig ”MOT til å glede dagen” – og det å glede andre mennesker er et viktig steg på veien mot fred!

MOT til å glede - dagen

Linje

Benjaminprisen

Mer info

Benjaminprisen 2008

Jobber skolen din aktivt mot rasisme og diskriminering? Meld skolen din på konkurransen om å vinne 100 000 kroner og en byste av Benjamin Hermansen.
Frist for påmelding er 10. desember!

Les mer i Undervisningskofferten

Linje

PeaceWomen

Mer info

Ressursside: PeaceWomen.org

PeaceWomen.org er et prosjekt fra Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF) i New York City.
PeaceWomen prosjektet overvåker og jobber for en rask og fullstendig innlemmelse av FNs sikkerhetsråds resolusjon, 1325, som omhandler kvinner, fred og sikkerhet.
PeaceWomen har en hjemmeside (www.peacewomen.org ) med nøyaktig og tidsriktig informasjon angående kvinner, fred og sikkerhet og kvinners fredsbyggende initiativer i voldelige konflikter verden rundt.

PeaceWomen forsvarer, og kjemper for, innlemmelse av likestillingsanalyser i regjeringer, i fred og sikkerhetsarbeid i land sivile samfunn og i FN systemet.

Peace Woman

Linje
Boktips!
Mer info

Boktips!

”Gender Matters” er en håndbok som bistår pedagoger og ungdomsledere i deres arbeid med likestillingsspørsmål og kjønnsbasert vold. Denne utgivelsen presenterer teoretisk informasjon, samt metoder og ressurser som kan brukes i undervisning. I tillegg inneholder håndboken konkrete øvelser som ungdommer i alle aldre kan ta til seg og bruke i sitt daglige liv.

Les mer om "Gender Matters"

Linje
Filmtips!

Film tips: "Lilja 4-ever" (2002)

16 år gamle Lilja bor i den tidligere sovjetunionen og er veldig glad fordi hennes mor skal flytte til USA sammen med kjæresten sin. Hun håper at dette i neste omgang kan åpne dørene også for henne. Men foreløpig er Lilja forlatt og alene, uten penger og familie i den lille og fattigslige leiligheten sin. Hun bruker mye tid sammen med sin eneste venn, den utstøtte gutten Volodya, og hun begynner etter hvert å prostituere seg. På en nattklubb møter hun en ung mann, Andrej, som overtaler henne til å bli med til Sverige. Andrej lover Lilja både jobb og husrom. Når Lilja kommer til Sverige er allikevel ikke virkeligheten akkurat som hun hadde sett for seg… 

Linje

Ved å bygge videre på Aktive Fredsreisers entusiasme, skaper ACTIVE FOR PEACE en bro fra inspirasjon til handling gjennom utveksling av informasjon og kunnskap.

Active for Peace
Besøksadresse: Fredshuset, Kranvn 4B, 4950 Risør
Postadresse: Postboks 19, 4951 Risør
Tlf: 371 53 900

www.activeforpeace.org      www.aktive-fredsreiser.no      www.footballforpeace.no

Linje

Du har mottatt denne emailen fordi du er registrert som medlem i Active for Peace. Hvis du ikke lenger vil motta nyhetsmail fra oss, må du vennligst sende denne mail i retur, afp@activeforpeace.org med "Fjern meg (din epost adresse) fra nyhetsbrev lista." i subjekt feltet.